جان دوباره پتروشیمی با کاهش بهای نفت
🔹 خبرآنلاین در یادداشت روز دوشنبه نوشت: 50 درصد از صادرات غیرنفتی ایران را کالاهای پتروشیمی و میعانات گازی به خود اختصاص میدهد؛ حالا با لغو تحریمها کارشناسان میگویند ایران میتواند اعداد و ارقام مربوط به صادرات غیرنفتی ایران را با افزایشی قابل توجه روبرو کند.
🔹 در حالی که صادرات محصولات پتروشیمی در سال 1390، یک سال پیش از "شروع" تحریمها به حدود 15 میلیارد دلار رسیده بود، بررسیها نشان میدهد در سال گذشته با توجه به تدابیر اتخاذ شده از سوی دولت و فراهم شدن امکان باز پسگیری بخشی از بازارها، حجم صادرات این محصول به 13 میلیارد دلار رسید. پیشبینیها نشان میدهد صادرات محصولات پتروشیمی در سال آینده، به دلیل لغو تحریمها افزایشی بیش از این رقم را تجربه کرده و بدون تردید میتواند رکوردهای تازهای در این حوزه به جا بگذارد.
🔹 اغلب کشورهای نفتخیز برای حفظ بازار خود در دوران کاهش بهای نفت اقدام به خرید سهام پتروشیمی کشورها و یا احداث واحدهای پتروشیمی بیشتر در کشور خود و یا مقاصد دیگر میکنند؛ کاری که عربستان در کره جنوبی و اندونزی کرده است.
عربستان در حالی نسبت به سرمایهگذاریهای فراوان در صنعت پتروشیمی اقدام کرده که فاقد منابع گازی لازم برای تامین خوراک محصولات پتروشیمی است، از این رو کارشناسان میگویند، همچنان قدرت رقابت ایران در این عرصه بالاتر از سایر کشورهاست.
🔹 ایران قصد دارد در افق 1404 به بزرگترین تولید کننده محصولات پتروشیمی در منطقه تبدیل شود اما در سالهای سپری شده امکان تحقق این هدف فراهم نشده است. آمارها در خصوص وضعیت صادرات نیز نشان دهنده آن است که به رغم عدم رشد ارزش دلاری محصولات پتروشیمی، ارزش وزنی این کالاها افزایشی قابل توجه را در نیمه اول سال تجربه کرده است .
🔹میتوان انتظار داشت حجم صادرات محصولات پتروشیمی در سال 1395 با حجم صادرات محصولات پتروشیمی در سال 1390 دوباره برابر شود.
🔹اقتصاد ایران در چهار سال گذشته فشارهای فراوانی را متحمل شده است. آشکار شدن تاثیر تحریمهای شدت یافته منجر به کوچک شدن حجم اقتصاد ایران شد. این شرایط خود را در آمار و ارقام مرتبط با رشد اقتصادی و همچنین واردات و صادرات و تولید ناخالص داخلی نشان میدهد.
🔹رییس جمهور وعده داده است ایران در سال آینده از رکود خارج میشود و رونق را زیر زبان خود مزه مزه می کند. هر چند بخشی از تحریمهای غربی علیه ایران از روز 26 دی ماه سال جاری لغو شد و همین امر به بهبود موقعیت اقتصادی ایران منجر شد اما با این وجود برخی معتقدند کاهش قیمت نفت میتواند برنامه توسعهای ایران را با تاخیر مواجه کند.